คณะวิศวกรรมศาสตร์และเทคโนโลยีอุตสาหกรรม
Faculty of Engineering and Industrial Technology
คณะวิศวกรรมศาสตร์และเทคโนโลยีอุตสาหกรรม ได้จัดตั้งขึ้นเมื่อ ปี พ.ศ. 2534 เพื่อให้มหาวิทยาลัยมีการขยายการเรียนการสอนในสาขาวิทยาศาสตร์ประยุกต์ เทคโนโลยีและวิศวกรรม มีวัตถุประสงค์หลักในการพัฒนาทรัพยากรมนุษย์ ให้มีความรู้ความสามารถและทักษะในสาขาวิทยาศาสตร์ประยุกต์และวิศวกรรมศาสตร์ เพื่อรองรับการขยายตัวของภาคอุตสาหกรรมในประเทศไทย ซึ่งเติบโตขึ้นอย่างรวดเร็วจนเกิดการขาดแคลนบุคลากรในสาขาดังกล่าว
คณะวิศวกรรมศาสตร์และเทคโนโลยีอุตสาหกรรม มุ่งเน้นงานวิจัยเพื่อพัฒนาองค์ความรู้ด้านวิทยาศาสตร์ เทคโนโลยี วิศวกรรมศาสตร์และการจัดการให้สามารถนำมาประยุกต์ใช้ได้จริงในภาคอุตสาหกรรมของประเทศไทย และดำเนินงานบริการทางวิชาการที่สอดคล้องกับความต้องการของชุมชนและหน่วยงานที่เกี่ยวข้อง อาทิ การพัฒนาวัสดุชนิดใหม่ หรือการปรับปรุงคุณสมบัติของวัสดุให้ตอบสนองความต้องการของสังคมในปัจจุบันและอนาคตอันใกล้ งานวิจัยเกี่ยวกับคุณสมบัติด้านเคมีฟิสิกส์ของอาหาร การวิจัยผู้บริโภคและการประเมินทางประสาทสัมผัส การจัดอบรม ให้คำปรึกษา และบริการตรวจวิเคราะห์ให้แก่โรงงานอุตสาหกรรมอาหาร งานวิจัยที่สนับสนุนและส่งเสริมการพัฒนาประเทศด้านอุตสาหกรรมเกษตร อาหารและเครื่องดื่ม ยารักษาโรค สิ่งแวดล้อม พลังงาน ผลิตภัณฑ์และกระบวนการชีวภาพใหม่ ๆ ซึ่งประกอบด้วยสาขาที่หลากหลาย งานวิจัยทั้งในเชิงทฤษฎีและเชิงประยุกต์เพื่อสามารถนำไปใช้ได้จริงในงานอุตสาหกรรมต่าง ๆ เป็นต้น
Founded in 1991, the Faculty of Engineering and Industrial Technology was a further extension of Silpakorn University’s scope into the area of applied science and technology. Its main goal is to develop competent human resources in applied science and engineering in order to meet the ever increasing needs of the rapidly growing industrial sector in Thailand. Given its location in the country’s western region, it specifically aims to forge industry-university linkages with industrial ventures in this area.
The Faculty of Engineering and Industrial Technology focuses on research topics that not only will strengthen its academic competence in science, technology, engineering and management but also can be practically applied to the industry. In addition, the faculty provides academic services to serve the needs of academic communities and private sectors. Research interests of different departments are covering in many areas, for example, the development of new materials or the improvement of the properties of materials to meet the needs in present time and in the near future, functional food, sensory science, consumer research, group trainings, consultancy and analysis for the food industry, researches supporting the country development in the fields of agro-industry, food and beverages, medicine and pharmaceutics, environment, energy, and novel bioprocesses and their products. Researches also include product development, process improvement, cost analysis, quality engineering, maintenance management, feasibility study projects, ergonomics, operation research and strategy management as well as research topics and activities that serve the practical applications linked to the actual needs of the private and industrial sectors.